Cristi Pitulice : Razboiul dinm Ucraina, 30.05.2022 . Minutul si scorul

0
309

🪖Alte noi gropi comune au fost descoperite în apropierea orașului Mariupol. Nu se cunoaste numărul corpurilor îngropate aici, dar se estimează undeva intre 150 si 300. Totodată în cimitirul din satul Starokrymsk ( tot lângă Mariupol) au apărut 25 de gropi comune tip tranșeu. Alti 300 de oameni se estimează ca ar fi și aici îngropați.
🪖În regiunea Sumi rușii au bombardat câteva sate cu muniție cu flechettes. Flechettes sunt niște mici cuie de 2-4 cm care se imprăștie cu viteză si ucide ori rănește grav orice ființă de pe o rază destul de mare. Genul ăsta de muniție este interzisă de Convenția de la Geneva.
🪖Luptele continuă în Severodonețk. Rușii controlează cea mai mare parte din oraș și aduc noi întăriri și provizii. Este o chestiune de ore până când orașul va cădea. Aceeași situație este si la Lisichansk, unde se dau lupte de stradă punctuale dar intense. De reținut este faptul că cucerirea acestor orașe de către ruși nu le aduce niciun avantaj strategic, doar vor putea să declare că oficial au ”eliberat toată regiunea Luhansk”.
🪖Rușii au bombardat astăzi un convoi de evacuare din regiunea Luhansk. Mai multe persoane au fost ucise. Printre acestea și un jurnalist francez.
🪖În cursul nopții trecute gruparea Anonymus a făcut măcel în Belarus. A pus pe butuci mai multe site-uri guvernamentale ca pedeapsă pentru implicarea țării în conflictul in Ucraina. Au fost afectate site-urile Ministerului Economiei, de Interne, al Apărării, dar și al mai multor agenții guvernamentale.
🪖În zona orașelor Nova Kakhovka și Stepanivka,(zona Herson) rușii au început să construiască poziții defensive și să acumuleze tancuri în apărare, până în accest moment sunt in apărare peste 120 de tancuri și TAB-uri + artilerie și infanterie. Lucrarea asta se întâmplă din cauză că:
🪖Ucrainenii au lansat o ofensivă în Herson cu scopul, se pare, de a indisponibiliza trupe pe care rușii le-ar putea trimite în Donețk și de a ține presiune pe culoarele ce duc către orașul Herson. Ucrainenii spun că au distrus câteva tancuri vechi T-62 și puțină artilerie și au trimis la loc cu verdeață vreo 60 de militari ruși.
🪖În Meltiopol partizanii ucraineni au organizat o explozie cu masină capcană în centrul orașului. Tinta erau niste colaboraționiști. Rușii spun că nu au avut noroc, doar au făcut deranj.
🪖Canada a dat comandă în Coreea de Sud de 100.000 de proiectile de 155 mm pe care le va livra Ucrainei.
🪖Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď , a anunțat că Slovacia va trimite în Ucraina încă 8 sisteme de artilerie autopropulsată ”Zsuzana 2”. Sunt sistemele ”Dana” upgradate, trimise deja de cehi. Armata Română a zis că trimite și ea vilele de la cinci generali.
🪖Ministrul francez de externe Catherine Colonna a ajuns la Kiev. Printre altele a spus că va accelera livrările de arme către Ucraina.
🪖Până în acest moment Ukrzaliznytsia, Căile Ferate din Ucraina au evacuat peste 120.000 de animale de companie. Am scris stirea asta ca si eu am contribuit la salvarea a două pisici și a unui cățel care mieunau și lătrau în ucraineană. 🙂
🪖Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, că a fost pus sub acuzare primul soldat rus acuzat de omor și viol: Mikhail Romanov – un individ care în timpul ocupației ruse a orașului Brovary a intrat peste niste o familie, l-a împușcat pe soț și a violat-o pe soție și încă o altă persoană. Deci poveștile spuse de bătrânii noștri cu ocupații ruși sunt cam adevărate, nu?
🪖Guvernatorul Regiunii Kursk (FR) a declarat la ziar la Moscova că în zona lui armata rusă a început o operațiune de concentrare de trupe și materiale militare. Foarte probabil vor fi trimise în Donbas.
🪖Soldații din Garda Națională Rusă din regiunea Krasnodar Krai(aproape de Ucraina) după ce au servit în Ucraina la începutul campaniei, timp de două luni, au fost trimiși acasă. Acum au fost trimisi inapoi pe front. Se pare că mulți dintre ei au făcut rapoarte prin care spun că nu vor să mai plece in Ucraina, mai ales din cauza faptului că banii promiși nu au avut nicio legătură cu banii primiți. Aflăm asta dintr-un ziar local. Mno, în Siberia nu vor mai avea nevoie nici măcar de banii ăia.
🪖După ce Blinken și Kuleba s-au emoționat reciproc pe tema trimiterii de rachete MLRS și HIMARS în Ucraina, iar Kuleba a dar declaratie că da, americanii ne trimit, a ieșit Biden astăzi și a spus că nici poveste ca SUA să trimită rachete în Ucraina ce ar putea lovi ținte din Rusia. Blinken va veni 10 zile cu metroul la muncă si o să poarte coarne de ren ca a vorbit cu Kuleba fără sa aibă binecuvântare de la Biden. Rușii au spus că decizia americanilor e ”rațională”.
🪖In Simferopol (Crimeea) un tânăr de 28 de ani a dat foc centrului de recrutare din oraș. Este al noulea incident de acest fel de pe teritoriul Federației Ruse de la începutul războiului.
🪖Uniunea Europeană nu a reușit să se pună de acord asupra unei noi runde de sancțiuni la adresa Rusiei. Nu prea vor să oprească petrolul ce vine prin conducte.
🪖De bine ce funcționează embargoul UE și sancțiunile, din TASS aflăm că Rusia și-a mărit ușor producția de petrol. Pe de altă parte, un vicepreședinte de la Lukoil ( unul dintre ăia care nici un au fugit, nici nu s-au sinucis de FSB) a spus că Rusia trebuie să reducă cu 20-30% cantitatea de petrol extras pentru a pune presiune asupra prețului să mai facă și eu un ciubuc.
🪖Gazprom va suspenda livrarea de gaze către distribuitorul olandez Gasterra pe 31 mai pentru că olandezii nu au plătit factura pe aprilie. Olandezii au refuzat plata în ruble.
🪖Cerealele din Herson sunt duse în Rusia. Rușii spun că sunt mai în siguranță acolo, că la ucraineni din cauza războiului erau nițel stresate și nu mai creștea pâinea cum trebuie după aia.
🪖O știre care funcționează pe dos. Ucrainenii: un rezervor și o conductă de amoniac din apropierea orașului Bakhmut au fost avariate de ruși si un dezastru ecologic ar putea surveni în zonă. Separatiștii: boss, conducta și rezervoarele sunt goale din 2014. Le-am bombardat noi atunci si nu au mai fost reparate. Presa a preluat știrea ucrainenilor, însă se confirmă versiunea separatiștilor.
La noi:
🇷🇴 Cîțu s-a certat cu Câciu. Pe bani. Că Câțu a zisă că Câciu nu știe să fure organizat și în Ministerul de Finanțe e un ”haos total”. Ba chiar a dat exemplu personal cum că el în pandemie s-a descurcat de minune cu învârtelile din minister.
🇷🇴 Prințul Charles, cel mai cunoscut ambasador al României, a lansat la Sibiu cel mai mare proiect de reîmpădurire din Europa. De bucurie, importatorii de drujbe au mai deschis câteva reprezentanțe.
Pe mâine! 🪖

Cristi Pitulice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.