În așteptarea noii frontiere NATO. De ce Putin se va gândi de două ori înainte de-a șantaja Finlanda

0
269

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a distrus ordinea de 30 de ani de după Războiul Rece în Europa. Printre cele mai semnificative și neașteptate efecte geopolitice ale sale este că Finlanda, o țară nealiniată de multă vreme, se va alătura probabil în curând NATO, urmată poate și de vecinul său nealiniat, Suedia. Finlanda are o graniță de 830 de mile cu Rusia, iar capitala finlandeză Helsinki este mai aproape de orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin, Sankt Petersburg, decât de Stockholm. O NATO care include Finlanda va dubla granițele terestre ale alianței cu Rusia”, scrie într-o analiză din Foreign Affairs Kimberly Marten, specialistă în relații internaționale.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Finlanda (ca și Suedia) și-a clarificat identitatea occidentală aderând la Uniunea Europeană (UE) în 1995. Alături de restul UE, Helsinki a ratificat și Tratatul de la Lisabona din 2007, care obligă fiecare membru să ajute și să asiste pe toți ceilalți care se confruntă cu un atac militar extern.

În așteptarea noii frontiere NATO. De ce Putin se va gândi de două ori înainte de-a șantaja Finlanda – analiză Foreign Affairs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.