Radu Hossu : Rezumatul de noapte (07.05 ora 05.30)

0
813
 • Mariupol. Azovstal rezistă. Nu există din păcate foarte multe informații noi, însă capacitatea de rezistență în complexul Azovstal a Regimentului Azov și a Pușcașilor Marini a fost demonstrată, iar cucerirea de către ruși a complexului până în 9 mai este în opinia total improbabilă.

-Harkov. Contraofensiva (nu mai sunt doar contraatacuri izolate) Ukr a eliberat peste 12 localități pe un arc în jurul Harkovului ce se întinde de la vest la est. Orașul este aproape în totalitate în afara razei de acțiune a obuzierelor ruse care au decimat estul orașului în cele 72 de zile de război. Această contraofensivă susținută pe un front larg indică o capacitate încă necunoscută a armatei Ukr, cea de a împinge liniile rusești în zone cu multe BTG-uri (deci forțe ruse numeroase).

 • Donbas-Izium. rusia își demonstrează incapacitatea de a reuși ofensive în acest flanc nordic al pungii Donbas. Atacurile (ca să încep să folosesc distincția dintre „ofensivă” și „atac”) au fost respinse, iar de o ofensivă susținută a rușilor nici nu se pune problema.

 • Donbas. Axa Rubijne-Severodonetsk. rușii au cucerit două localități – una între Rubijne și Severodonetsk și două la sud de Severodonetsk. Încercarea este de încercuire a acestui oraș, însă din capul locului vă spun că el este extrem de bine fortificat începând de după atacul rusiei din 2014.
 • Donbas. Axa Popasna. În ultimele 24 de ore, intensitatea luptelor a scăzut în zona orașului.
 • Nicolaev. Apărarea anti-aeriană a reușit să doboare cel puțin o rachetă ce se îndrepta spre oraș.
 • Odesa Oblast. 2 rachete au lovit localități din acest Oblast (regiune-județ să-i spunem, impropriu).
 • Herson. Există informații confirmate cum că la sud de Herson o localitate controlată de ruși a fost „părăsită” e invadatori. În ultimele 24 de ore nu au existat contraatacuri ale Ukr.
 • Fregata Amiral Makarov. Nu există nicio confirmare până în acest moment cum că fregata ar fi fost lovită.

Tăcerea rusiei îmi indică că în fapt fregata e întreagă, pentru că dezamăgirea noastră poate veni doar pe fondul unei amăgiri. Amăgire care este mai puternică comunicațional dacă vine din partea Ucrainei, decât din partea rusiei. Din experiență vă spun că tăcerea rusiei în acest caz este un semn rău, în sensul că probabil fregata este întreagă. Însă acestea sunt doar speculații.

 • SUA. Biden anunță încă $100 milioane ajutor sub formă de armament, însemnând muniție, obuze pentru artilerie și radare.
 • SUA. Surse americane susțin că Președintele Biden va semna legea Lend-Lease pe 9 mai, special pentru a demonstra determinarea SUA de a susține cu toate capacitatea industrială militară, fonduri și armament războiul împotriva invaziei ruse. Legea nu este o modificare la fel de dramatică cum a fost Lend-Lease în 1941, pe atunci SUA avea câteva legi care interziceau exportul de arme sub o clauză de neutralitate, iar astăzi (din cauza Războiului Rece) există deja programe care oferă mult mai mari capabilități de decizie președintelui Biden, ÎNSĂ, cum spuneam, „moralul bate metalul”, iar semnarea acestei legi indică importanța simbolisticii și moralului trupelor.

 • Pentru cei care nu au citit măcar pe diagonală părți din lege, vă anunț că ea are un articol dedicat ajutorării (parafrazez) „statelor din estul Europei pentru a asigura protecția cetățenilor acestor state împotriva unui eventual risc provenit din zona de conflict Ucraina”. Practic legea Lend-Lease este ȘI pentru (printre altele) România.
 • rusia. Explozii în Kurk. Arde un depozit. Ce conține, nu se știe, însă se presupune că e vorba de un depozit de muniție.

– Oficialii Ucraineni susțin că suprafețe totalizând aproximativ 300.000 km2 sunt minate, contaminate sau bombardate. Ca să vă faceți o idee, întreaga Românie are o suprafață de 238.000 km2.

Vă scriu acest rezumat din Sibiu, sunt la un teambuilding unde oameni care vor să reformeze USR-ul din interior (în spiritul a ceea ce a fost cândva speranța unei părți largi a societății) prin intermediul a ceea ce, poate ați auzit, că se numește Echipa Curaj (inspirat nume având în vedere contextul intern și internațional). Ce vreau să spun e că m-au șocat în primul rând prin faptul că mulți dintre cei prezenți citesc aceste rezumate.
Eu sunt într-o continuă stare de uimire (nu e falsă modestie, este sincer ceea ce trăiesc la nivel emoțional) de câți oameni le citesc și câți sunt interesați de soarta acestui război. Vă mulțumesc încă o dată tuturor celor care o faceți. Pentru comentarii, distribuiri și atenția pe care o oferiți acestor rezumate și implicit mie, cu toate că nu știu dacă o merit.
Cele mai multe întrebări aici în Sibiu au fost legate de materialul de luptă provenit din SUA, Franța, UK, Polonia, Italia, Cehia, Slovacia, Slovenia și dacă ele sunt în câmpul de luptă și dacă vor face diferența. Răspunsul meu:
– Bateriile de artilerie Dana (152mm autopropulsată) (Cehia) și Zuzana (Slovacia) (155mm autopropulasată) sunt cel puțin în parte în zona de luptă.
– Bateriile de artilerie M777 (155mm – SUA) alături de radarele anti-artilerie și obuzele Excalibour sunt aproape în totalitate pe teritoriul Ucrainei, însă doar o foarte mică parte din ele sunt în câmpul de luptă.
– Vehiculele blindate Bushmaster (Australia) încă se descărcau în aceste zile.
– Bateriile de artilerie Panzerhaubitze 2000 (155mm autopropulsate – Germania) nu au fost încă văzute – cel puțin analizând sursele, în câmpul de luptă.
– Bateriile de artilerie Caesar (155 mm autopropulsate – Franța) nu sunt văzute în câmpul de luptă.
– 242 T-72 trimise de Polonia sunt sigur undeva în Ucraina, însă este aproape imposibil să știm unde și dacă sunt în linia frontului.
Ce înseamnă asta? Ucrainenii sunt într-o postură de blocare a Asaltului pentru Donbas în mare parte doar cu material propriu. Reușesc contraofensive în zona Harkov și Herson cu material propriu.
Când toate aceste arme moderne vor ajunge în câmpul de luptă, abia atunci s-ar putea să vedem câștiguri teritoriale însemnate ale Armatei Ukr, asta este opinia mea precaut-optimistă.
Mai sunt 3 zile până la 9 mai. În continuare vă spun că răsăritul apune.
Slava Ukraini!

Radu Hossu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.